Főoldal: Fogyás.info – A sikeres fogyás titka Fogyás.info - Menü Hogy jobban érezd magad a bőrödben! Fogyás teszt ... Fogyás étrend


Fogyás kalkulátor

1 kattintás 4 érték

Fogyás kalkulátor

Ideális testsúly
Testtömegindex – BMI
Napi kalóriaszükséglet
Alapanyagcsere – BMR

........ Férfi

Életkor:
Magasság (cm):
Testsúly (kg):


Éhség ellen - Az éhségérzet csökkentése

Hogyan lehet csökkenteni az éhséget? - Az éhségérzet okaiAz éhségérzet testünk üzenete, hogy szükségünk van valamilyen tápanyagra. Az éhség egy teljesen normális és szükséges érzet, valójában akkor lenne baj, ha nem éreznénk éhséget.

Éhség ellen - Az éhségérzet csökkentése Azonban egyre gyakoribb, hogy már nem figyelünk oda kellően testünk jelzéseire, kevesebbet vagy többet eszünk a kelleténél, vagy éppen egészen mást eszünk, mint amire szükségünk lenne. A megszokásból, vagy valamilyen egyéb hiányérzet pótlásaként történő evésről már nem is beszélve.

Mivel az éhségérzet a fogyás egyik sarkalatos pontja, érdemes kicsit behatóbban foglalkozni ezzel a kérdéssel.

Nézzük végig, milyen okok állhatnak az éhségérzet mögött, s akkor azt is jobban átlátjuk, mit tehetünk a - túlzott - éhség ellen!

Az éhségérzet okai - Mi állhat a gyakori éhségérzet mögött?

1. Mennyiségi éhezés; nem eszünk eleget

Az első pont elég triviálisan hangzik; azért vagyunk éhesek, mert nem ettünk eleget. De az igazság az, hogy sokan - s most főleg a fogyókúrázókra gondolunk - könnyen beleesnek abba a hibába, hogy a fogyókúrát az éhezéssel azonosítják.

Azt hiszik, hogy csak éhezéssel tudnak lefogyni, s nem adják meg testüknek a szükséges tápanyag mennyiséget. Noha a drasztikus kalóriamegvonás átmenetileg valóban súlyvesztést, fogyást eredményez - a gyakori kínzó éhségérzet mellett -, hosszabb távon tönkreteszik az anyagcseréjüket, és ha "picit is nem figyelnek oda", jóval többet visszaszednek, mint amit az éhezéssel leadtak.

Részletes leírás: A koplalás veszélye - Lelassult anyagcsere

1. Túl kevés kalóriabevitel; nem éred el az alapanyagcseréd energia igényét.

2. Minőségi éhezés; nem azt esszük, amire szükségünk van

Ez már kevésbé egyértelmű, és sajnos sokszor nem is tudjuk, hogy ez állhat az éhség mögött.

Az emberi szervezet a tápanyagok anyagcsere folyamatán lezajló égetés révén jut hozzá a szükséges energiához. Azonban az energia nem minden. Ha csak a kalória mennyiséget néznénk, szervezetünk valószínűleg nem jutna hozzá a működéséhez létfontosságú összetevőkhöz: szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek.

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás pont azt jelenti, hogy mindent, megfelelő arányban és mennyiségben juttatunk be a szervezetünkbe.

És éppen ez a legtöbb "divat fogyókúra" veszélye; hiányt teremtenek a létfontosságú tápanyagokból.

A minőségi hiányra testünk ugyanolyan éhségérzettel reagál, mintha nem ettünk volna eleget. Eszünk, szervezetünk mégis éhezik. És bizony, ez az egyik leggyakoribb oka az elhízás ilyen széleskörű terjedésének, főleg a fiatalok körében; túlzottan egészségtelenül táplálkoznak (gyorséttermek, sok cukor, péksütemények...). Esznek, sokat esznek, szervezetük közben mégis szó szerint éhezik. Ezért még többet esznek...

Egy fogyókúra alatt még inkább oda kell figyelni a minőségi táplálkozásra, hogy a csökkent kalóriabevitel ne váltsa ki az éhségérzetet. Ma már amúgy is - szinte - lehetetlen csak az étkezéssel magunkhoz venni az összes szükséges létfontosságú összetevőt, gondolunk itt leginkább a vitaminokra és nyomelemekre. (Az elmúlt 20 évben átlagosan 40%-kal csökkent a különböző zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma!)

Éppen ezért a fogyókúrát nagyban elő lehet segíteni azzal, ha az egészséges táplálkozás, valamint a túlzott éhségérzet elkerülése érdekében plusz vitaminokat és jó minőségű táplálékkiegészítőket szedünk!

2. Nem azt eszed, amire a testednek szüksége van; hiányállapot lép fel.

3. Félreértett éhség; nem éhesek vagyunk, hanem szomjasak

A szomjúságot gyakran éhségként érzékeljük. Egy átlagos testalkatú felnőtt ember napi 2-3 liter folyadékot veszít izzadáson, légzésen és mozgáson keresztül. Vagyis, ha nem iszunk eleget, testünk egyrészt kiszárad, másrészt tovább küldi az "éhség jeleket", s noha eszünk, szervezetünk valójában nem kapta meg, amire vágyott (folyadék), s így továbbra is "éhesek" maradunk.

Részletes leírás: A folyadékfogyasztás fontossága - Miért érdemes sok folyadékot inni?

3. Nem iszol eleget; az éhségérzet valójában folyadékot, s nem ételt jelez.

4. Hamis éhségérzet; lelki "éhség"

A "lelki éhség" egy kicsit megfoghatatlanul hangzik, de azért valamennyire mégis körülhatárolható...

Előfordulhat, hogy valaki fizikailag is úgy érzi éhes, de valójában nem kézzelfogható táplálékra vágyik, hanem valami egészen másra.

Úgy lehetne felismerni - feltéve, hogy az első három pontban leírtak már ki vannak zárva -, hogy az ember megkérdezi magától: "Mit ennék szívesen?", s erre nem kap érdemleges választ. Aztán felteheti magának a kérdést: "Mire vágyom, minek örülnék most leginkább?" És ha ebbe belegondol, kap valami választ; pl. baráti beszélgetés, egy kis ajándék, ölelés stb.

Természetesen lehet, hogy noha tudja, mire vágyna inkább az evés helyett, az számára jelenleg nem elérhető. De ha már eddig eljutott, akkor van rá esély, hogy legalább az evést, mint pótcselekvést ejteni tudja.

Elképzelhető az is, hogy jóllehet a válasz valahol ott van, nem olyan könnyű szembenézni vele, és így továbbra is az evés marad egyedüli "megoldásként". De ha még ez is történik, egy biztos; ha már legalább feltette magának a kérdést, picit könnyített a helyzetén!

Bővebben itt: Fogyás fogyókúra nélkül - A kényszeres evés leküzdése

4. Hamis éhségérzet; étel helyett igazából valami másra vágynál...

5. Egészségügyi okok

Ennek van a legkisebb valószínűsége, de természetesen - sajnos - előfordulhat. Ha az első négy pontot mind korrigáltad, ha kellett; vagyis 1. eleget eszel, 2. minőségileg megfelelően táplálkozol (szedsz vitaminokat is), 3. eleget iszol és 4. kezelted az esetleges lelki tényezőket, és még mindig állandó éhségérzet gyötör, akkor érdemes elmenni egy orvosi kivizsgálásra.

Éhség ellen - Az éhség csökkentése

A cikk első felében leírtuk azokat az okokat, melyek az erős éhségérzet mögött állhatnak. Azok alapján, most a másik oldalról megfogalmazva összefoglaljuk, miket tehetünk az éhség ellen, az éhségérzet csökkentése érdekében.

Az éhség csökkentése: 1. Egyél eleget!

Ne egyél kevesebbet, mint az alapanyagcseréd energiaigénye! Ellenkező esetben nagy valószínűséggel beindítod az éhező üzemmódot, hiszen szervezeted még az alapvető fenntartáshoz szükséges energiát sem kapja meg!

Tovább: Alapanyagcsere - Mennyi a napi minimális kalóriaszükségleted?

Az éhség csökkentése: 2. Étkezz egészségesen!

Add meg a szervezetednek az egészséges működéshez szükséges létfontosságú összetevőket: szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek!

Tovább: Egészséges táplálkozás és életmód

Itt fontos kiemelni, hogy vannak esszenciális (az élethez nélkülözhetetlen) tápanyagok, melyeket a kívülről felvett táplálékkal kell a szervezetünkbe juttatni, mivel a test nem képes ezeket maga előállítani.

Vitaminok, ásványi anyagok, egyes zsírsavak és aminosavak tartoznak az esszenciális tápanyagok közé. A szervezet ezeket nem tudja maga előállítani, de működéséhez elengedhetetlenek, így külső forrásból kell ezeket bevinni (táplálék + kiegészítők).

Az éhség csökkentése: 3. Igyál eleget!

Egy átlagos testalkatú felnőtt ember napi 2-3 liter folyadékot veszít izzadáson, légzésen és mozgáson keresztül. Ha ezt nem pótoljuk, testünk kiszárad.

És, ami a fogyás szempontjából különösen fontos; ha nem iszunk eleget, előbb utóbb el fogunk hízni!

Ha valaki nem iszik eleget, előbb utóbb bizony fel fog szedni némi felesleget! Ennek egyik oka, hogy már egy enyhe vízhiány is 3%-kal csökkentheti az anyagcserét. A másik pedig, hogy a szomjúságot - gyakran tévesen - éhségnek érzékeljük. Vagyis ha nem iszunk eleget, akkor többet fogunk enni a kelleténél.

Tovább: A jó minőségű tisztított víz fontossága - Milyen vizet érdemes inni?


Éhség ellen, az éhség csökkentése: